Frank Schatzing: A pillangó zsarnoksága könyvajánló

ˆhirdetés

A Raj és a Limit sikerszerzője újra katasztrofális jövőt jósol az emberiség számára. A pillangó zsarnoksága egy végletekig kidolgozott helyzetjelentés a technológiai fejlődés veszélyeiről. Könyvajánló.

 

A pillangó zsarnokságában a mesterséges intelligencia és az emberiség viszonyáról, a technológiai fejlődés megállíthatatlanságáról és a párhuzamos világok kapcsolatáról olvashatunk az írótól megszokott stílusban.

 

Schatzing egyszerre vegyíti a kalandot a magyarázattal, egyszerre olvasunk egy thrillert és egyszerre tanulunk a világunkról, érezhetjük át, milyen irányban halad a technológiai fejlődés, aminek morális kérdéseivel szembesülnie kell embernek és a minden tudást magába szívó mesterséges intelligenciával rendelkező gépnek. Lehet lelke, lehet saját gondolata, élővé válhat egy gép? Az író ezeket az elemeket a végletekig csavarja, amíg már az lesz a kérdés, túlélheti-e a technológiai fejlődést az ember, vagy egyszerűen totális győzelmet arat a gép.

A könyv helyszíne Kalifornia, Sierra megye, ahol egy titkos telepen titkos kutatás folyik. Erre bukkan rá egy gyilkossági nyomozás miatt Luther Opoku seriff helyettes. Az egykor aranyásóktól zsongó környék hanyatlóban, de közel van San Francisco és a Szilícium-völgy is, így nem meglepő, hogy egy technológiai óriás vetette meg a lábát szép csendben a környéken, ahol nem zavarja senki a munkájukat, egészen addig, amíg egy érthetetlen haláleset miatt el nem indul a nyomozás és meg nem jelenik Luther Opoku.

Opoku seriff helyettes viszont nem egyszerű eset. A családja érdekében fogadta el az állást a környéken, a nyugalom, a szeretteire fordítható több idő miatt, de a korábbi menő drognyomozó, ha egyszer szagot fog, akkor nem engedi az áldozatát. Ennek köszönhetően egyre nagyobb bajba kerül, és tudunk meg rajta keresztül egyre többet a titkos kutatásról, aminek a végén már a társaival együtt küzd az emberiségért, mert már a túlélés a tét.

Schatzing nagyszerűen építi fel a történetét, egy kis képből kiindulva egy egész univerzumot átölelő hajsza lesz az igazságért és a túlélésért. Közben kidolgozza az utolsó fűszálig is a hihetetlent, képet kapunk a Szilícium-völgy működéséről, és morális kérdéseket boncolgathatunk a technológiai fejlődés kérdéskörben, amiket akciódús jelenetekkel köt össze.

Olyan témáról ír, ami nagyon mai, ami áthatja a mindennapjainkat. A technológiai fejlődés megállíthatatlan, a mindennapjaink részévé váltak a gépek, tényleg csak az a kérdés, hogyan tudjuk szabályozni a létüket, lehet egyszer a társunk egy robot, a mesterséges intelligenciát, az öntanuló rendszereket mi fogja megállítani, ki fogja megmondani, hol a határ? Mivel katasztrófa történetről van szó, ezért természetesen a végletekig vitt helyzetekkel találkozunk és Schatzing ennek a témának a profi mestere, ismer minden fogást, tudja, hogyan legyen tudományos és kalandos is egyszerre a története.

A pillangó zsarnoksága összetett, minden részletre kitér, szépen megírt, de a fordulatok talán éppen az író profizmusának köszönhetően nem váratlanok, kiszámíthatók. Nagyon jól összefoglalja a témát, mind a technikai kérdéseket, mind a morálisakat részletesen körüljárja. Aki egy pörgő könyvre készül, kicsit csalódni fog, mert a hosszabb leírásokkal megszakítja a történet lendületét, viszont cserébe egy részletesen bemutatott lehetséges közeljövőt kapunk, amit áthat a biotechnológia, és megértjük, miért is lehet félelmetes, ha egy gép elkezd gondolkodni.

 

Molnár Gábor