Most olvastuk - Iain M. Banks: Ellentétek

Banks meséje lehetne akár egy kiragadott pillanat a történelmünkből is, de az egyszerre futtatott két szál, és az általa feltárt ellentétek és összefonódások, egy távoli és kitalált világot mutat be számunkra. Az Ellentétek egy rész a Kultúra univerzumból vagy mégsem? 

 

 

Az egyik szálon a király új orvosának történetét figyelhetjük meg a mesélő szemszögéből, míg a másikon egy másik birodalom uralkodójának testőre bonyolítja a történetet. A helyszínek fejezetenként egymást váltják, egyszer az orvosnak és a segédjének élete halad előre, egyszer meg a testőr és a király családja bonyolítja tovább a helyzetet, egészen addig, amíg ki nem derül mi is a kapcsolat a két szál és a két birodalom között. 

Az események elvileg egy távoli világot mutatnak be, de lényegében mindez megtörténhetett volna néhány száz évvel ezelőtt is, míg a tanulságok a szerelemről, a szeretetről és a bosszúról, a kapcsolatokról, a politikáról és az ármányról, semmit sem változtak, ma is körülveszi a mindennapokat. 

 

Az olvasók egyik legnagyobb kérdése, vajon az Ellentétek egyik tagja a Banks féle „Kultúra” világnak, vagy egy önálló történet, egy kísérlet, egy elágazás. Éppen ezért túl sok kérdést hagy meg nekünk a végére, olvasnánk még tovább, várjuk a folytatást, pedig a történet, amit Banks el akart nekünk mesélni ott van a lapokon, le van zárva. 

Ha Banks egyszer gondol egyet, akkor nyugodtan folytathatja ezt a világot, a két főhős tovább élhet majd újabb történeteken át vezetve minket. Sőt külön-külön is megérne róluk könyvet írni, annyi rejtély maradt kibontatlanul. Várjuk, mert ez a négyszáz oldal csak egy kis csepp volt a hatalmas Banks világ univerzumában.

 

Az Ellentétek 2010-ben jelent meg az Agave Könyvek gondozásában!

MOLNÁR GÁBOR