John Le Carré: Ügynök a terepen ajánló

John Le Carré: Ügynök a terepen

Örömjáték Le Carré számára ez a szomorúan realisztikus jelenkori történet, tele valóságos és elképzelhető eseményekkel, sötét humorral fűszerezve.

 

Nat, a 47 éves, már veteránnak számító titkosügynök visszatér külföldi kiküldetéséből és arra készül, hogy a titkosszolgálat ki fogja rúgni, vagy legalábbis jegelni fogják egy olyan helyen, ami egyenlő a felmondással. Készül a családi életre, amire egyszerre vágyik, de közben egy operatív ügynök számára valószínűleg maga a kínszenvedés lehetősége, az otthonülés és a szokványos családi élet nyugodtsága.

 

Nat meglepetésre fontos feladatot kap, a Menedék nevű londoni alállomást kell üzemeltetnie, felfuttatnia. Hamarosan újra a fősodorban találja magát, régi orosz kapcsolatai is felbukkannak és kezdődik a játék, ami elképesztően fontos történelmi időszakban zajlik, hiszen az angolok belekeveredtek a Brexitbe és éppen készülnek kiválni az Európai Unióból.

Nat közben kikapcsolódásként tollaslabdázik, nem is rosszul, lassan nehezen talál magának kihívható ellenfelet, ekkor bukkan fel a semmiből Ed, a feltörekvő ifjonc, aki mindenáron Nattel akar játszani, mert komoly ellenfélre vágyik. A mérkőzések utáni sörözések és beszélgetések során kiderül, Edet mennyire megviseli a Brexit, mennyire utálja Trumpot és mennyire azt gondolja, hogy itt mindent az oroszok mozgatnak a háttérben.

Nat pedig egyre inkább belekeveredik hazája politikai játszmájába, nem lehet tudni, hogy a sajátjai közül kiben bízhat, kinek mi az érdeke, ki dolgozik az országért, ki a saját zsebét tömné. A tapasztalata és a megérzései nélkül esélye sem lenne partiban maradni.

Le Carré a tőle megszokott stílusban dolgozza fel az elmúlt évek meglepő változásait, hiszen Trump képes lehetett hatalomra jutni az Egyesült Államokban, az angolok megszavazták a Brexitet, ami óriási felfordulást okoz a világpolitikában és úgy tűnik minden az oroszoknak kedvez. Ebben az élethelyzetben lavírozik Nat, a minden hájjal megkent, rutinos kém-róka, aki maga sem tudja még, mibe keveri őt Ed barátsága.

Le Carré a történetével bemutatja a jelenünk fő világpolitikai változásait és ezekre okokat is keres egy bizonyos szemszögből. Rengeteg embert ért váratlanul Trump hatalomra jutása, sokan nem akarták elhinni a megnyilvánulásait, trollkodik csak, aztán mégis az Egyesült Államok elnöke lett. Ugyanez igaz Angliára a Brexittel kapcsolatban, sokáig mindenki csak egy politikai lózungnak gondolta, de annyira eltalálta egy bizonyos réteg életérzését az Európai Unió ellenesség, hogy megszavazták a kilépést és nem is tudnak már kifarolni belőle az angolok. Kérdés, hogy milyen módon sikerül kilépniük az Európai Unióból, mennyire fog az nekik, vagy nekünk fájni és kinek éri ez meg igazán.. Ezt a korszakot mutatja be Le Carré, az események mögötti lehetséges folyamatokkal.

Annak ellenére, hogy a jelenünket érinti, a régi eszközök nélkül nem lehetne az igazi. A kém, a hagyományos módok nélkül fél munkát tudna csak végezni, így a Le Carrétól megszokott világot kapjuk, vannak itt félszavakból megértett tárgyalások és magában is őrlődő kém belső világa. Mi van akkor, ha Natnek döntenie kell és a saját belső hangjára kell hallgatnia, mert a külvilág annyira felbolydult, hogy nem tudja magát máshoz viszonyítani, csak a belső értékrendjéhez?

Lehangoló, feszültséggel teli ez a világ, de mindezek ellenére keserű humort csempész a történetbe az író, ettől lesz egyszerre aktuális és élvezetes olvasmány az Ügynök a terepen.

 

Molnár Gábor