A nép szolgája 1. évad, 5-7. rész tartalma

A nép szolgája 1. évad, 5-7. rész tartalma

 

2022.04.03., Vasárnap 19:15

1. évad, 5. rész

Vaszilij átesik az első hivatalos sajtótájékoztatón, ahol szembetalálja magát a vérmes újságírókkal. A forgatókönyv szerint Vaszilijnak csak fel kell olvasnia a válaszokat az előre megírt dokumentumból. Ám, aki nem a szavak kiforgatásával kereste eddig a kenyerét, hanem a még bátran és őszintén kérdező diákok tanításával, annak hamar világossá válik, hogy a válaszoknak se füle, se farka.

1. évad, 6. rész

Vaszilij mindig is tudta, ahhoz, hogy egy rendszer működjön, feltétlenül szükség van olyan állampolgárokra, akik rajongói lelkülettel mindent elhisznek választott politikusaiknak, és minél képtelenebb dolgot hazudnak, annál nagyobb csodálatot tanúsítanak. Ám azt Vaszilij sose gondolta volna, hogy a saját családjában is felüti a fejét ez az ijesztő jelenség. Egy este azonban arra ér haza, hogy apja, anyja és húga bárgyú csodálattal isszák minden szavát, pedig korábban ő volt a család ügyeletes senkije.

1. évad, 7. rész

A semmiből hirtelen az egekig magasztaló tömeges csodálat ráébreszti Vaszilijt egy fontos igazságra. A csodálat nem az embernek, hanem a pozíciónak szól, amit az érdemtelenül kinevezett, korrumpálható politikusok azonnal elfelejtenek. Ő azonban szeretne emlékezni az ígéreteire, sőt valóra akarja őket váltani. Csakhogy a politikai gépezet nincs hozzászokva az olyan erényekhez, mint az őszinteség, az igazmondás és a becsület. De különösen a tisztelettel áll hadilábon, amit ügyesen kompenzál diszkrét félelemkeltéssel.