Csökkentheti a demencia kockázatát a mediterrán étrend

A kutatások szerint csökkenti a demencia kockázatát a mediterrán étrend

 

A demencia, vagyis az időskori szellemi leépülés világszerte nagyjából 55 millió embert érint. Bár nincs bizonyítottan hatásos gyógymódja, vagy megelőzési lehetőségei, de számos kutatás eredménye szerint a mediterrán diéta csökkentheti kialakulásának kockázatát.

 

A BMC Medicine nemzetközi kutatócsoportjának legújabb eredményei szerint azoknál, akik a mediterrán étrendhez hasonlóan étkeznek, azaz sok tengeri ételt illetve növényi eredetű élelmiszert fogyasztanak, 23%-kal kisebb a demencia kockázata, mint azoknál, akik más étrendet követnek.

A kutatásban több mint 60 ezer ember vett részt az Egyesült Királyságban, akiket több mint kilenc évig követtek nyomon. A vizsgált időszakban 882 demenciás eset volt a csoportban. A résztvevők 40 és 69 év közöttiek, brit vagy ír származásúak voltak. Azt, hogy mennyire követték szorosan a mediterrán diétát, két különböző kérdőív segítségével értékelték, amelyeket széles körben használtak az étrenddel kapcsolatos korábbi tanulmányok során.

„Rengeteg bizonyíték van arra, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát.” – nyilatkozta Susan Mitchell, az Alzheimer's Research UK szakpolitikai vezetője. „Jelenleg nincs olyan varázsszer, amely megállítaná a demenciát, de a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, ami segít megvédeni az agyat a demenciával összefüggő betegségektől” – tette hozzá.

 

A mediterrán étrend a kutatások szerint lenyűgöző eredményekkel büszkélkedhet.

Ez az étkezési mód megakadályozhatja a kognitív képességek hanyatlását, segíthet a szívnek, csökkenti a cukorbetegséget, megelőzheti a csontvesztést, ösztönözheti a fogyást és még sok más pozitív hatása lehet – állapították meg tanulmányok.

A mediterrán étrend középpontjában a növényi alapú főzés áll.

Minden étkezés nagy részét gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, bab és magvak alkotják, néhány diófélével együtt. Nagy hangsúlyt fektetnek az extraszűz olívaolajra. A vajat és más zsírokat ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztják. Az étrend csak nagyon kis mértékben tartalmaz finomított cukorból vagy lisztből készült édességeket.

A mediterrán étrendet követők vörös húst ritkán esznek, inkább csak az étel ízesítésére használják.

Ehelyett az étkezés tartalmazhat tojást, tejterméket és baromfihúst, de sokkal kisebb adagokban, mint a hagyományos nyugati étrendben. A hal azonban, amely tele van agyműködést serkentő omega-3-mal, alapvető fontosságú.

 

A kutatásban résztvevők közül azok, akik leginkább tartották a mediterrán étrendet, nagyobb valószínűséggel voltak nők, a BMI-jük az egészséges tartományon belül volt, magasabb iskolai végzettségűek és fizikailag aktívabbak voltak, mint azok, akik kevésbé tartották be az étrendet.

David Curtis, a londoni UCL Genetics Institute tiszteletbeli professzora, aki nem vett részt a kutatásban, megjegyezte, hogy a tanulmány megfigyelésen alapul, és nem tárt fel ok-okozati összefüggést. Az eredmények egy általában véve egészségesebb életmódot tükrözhetnek, mondta.

„Nem világos, hogy egy ilyen diéta önmagában csökkenti-e a demencia kockázatát, bár valószínű, hogy igen. Véleményem szerint, ha az étrendnek van hatása, akkor az nagy valószínűséggel befolyásolja általában a szív- és érrendszeri egészséget, és ezáltal az érrendszeri betegségek miatti demenciát.”

Duane Mellor, regisztrált dietetikus és a birminghami Aston Egyetem vezető oktatója elmondta, hogy a mediterrán étrend előnyei nem korlátozódnak az élelmiszerek által biztosított tápanyagokra.

 

"A mediterrán étkezési mód nem csak a tányérokon elhelyezett ételekről szól, hanem az ételekhez kapcsolódó társadalmi interakciókról is, és azoknál az embereknél, akik többet vannak társaságban, kisebb a demencia és más betegségek kockázata" - jegyezte meg Mellor. „Az egészséges táplálkozásról szóló üzeneteknek így az étel másokkal való megosztásának és elfogyasztásának társadalmi vonatkozásait is magukban kell foglalniuk.”

 

forrás: outtraveler.com/food/mediterranean-diet-reduced-dementia