A híd - skandináv krimi sorozat a Dunán

A híd (MTV/Film Iroda)
A híd (MTV/Film Iroda)
A híd (MTV/Film Iroda)

Gyilkosság Európa leghosszabb hídján! A híd címmel skandináv krimi sorozat a Duna TV műsorán

 

Újabb ikonikus bűnügyi sorozat érkezik a Duna a hétfő esti sávjába. A CELLA – Letöltendő élet című Magyarországon egyedülálló antológiasorozatot minden idők egyik legjobb skandináv krimije, A híd első évada váltja június 5-től.

 

A svéd-dán televíziós filmsorozat, A híd – eredeti címén Bron/Broen– első évada 2011-ben jelent és magasra tette a lécet a skandináv televíziózás történetében. A története páratlanul izgalmas, fordulatos és szövevényes. Központi helyszínén, Európa leghosszabb hídján, a Malmőt Koppenhágával összekötő Öresundon egy svéd politikus holttestére találnak. A test pontosan a híd közepén fekszik, félbevágták és az országhatáron hagyták, ezért a két ország rendőrsége közösen nyomoz az ügyben.

A széria egyik különlegessége a főszereplő páros, Saga Norén (Sofia Helin) és Martin Rohde (Kim Bodnia) közötti karakterdinamika. Saga autisztikus vonásokkal rendelkező briliáns nyomozó, míg Martin tapasztalt rendőr. Együttműködésük, jellemfejlődésük ábrázolása, és a fordulatos cselekmény lehetőséget teremt a szociális kérdések átgondolására. Több társadalmi probléma is megjelenik, mint (például) a határokon átnyúló bűnözés, a korrupció, a bevándorlás és az egyenlőtlenségek kérdése.

A híd sorozat számos díjat és elismerést kapott a nemzetközi színtéren. A többi közt megnyerte a dán TV-filmek fődíját (Robert) és a dán televíziós díjat (Gyldne Laurbær) is. Emellett a BAFTA és az International Emmy Awards díjaira is jelölték.

A kiváló forgatókönyv, az izgalmas karakterek, a zseniális párbeszédek és a remek színészi alakítások miatt A híd népszerűsége világszerte egyre nőtt, így számos országban adaptálták már. Az eredeti verzió után The Bridge címmel amerikai változat is készült amely az Egyesült Államok mexikói határán játszódott. Leforgatta saját verzióját Anglia The Tunnel címmel, de híres sorozattá vált a német The Bridge - Transit in den Tod is.

Az epizódok forgatókönyvét Björn Stein, Camilla Ahlgren és Hans Rosenfeldt írta, míg a zenéjét Patrik Andrén, Johan Söderqvist és Uno Helmersson komponálta. Az operatőri feladatokat Jorgen Johansson látta el, a rendező székben Charlotte Sieling ült. A sorozat főbb szereplői: Sofia Helin (Saga), Kim Bodnia (Martin), Sarah Boberg (Lillian), Christian Hillborg (Daniel), Dag Malmberg (Hans), Ellen Hillingso (Charlotte), Emil Birk (August), Magnus Krepper (Stefan), és Puk Scharbau (Mette).

 

Aki most ismerkedne a skandináv krimik világával, annak kiváló választás A híd június 5-től A Dunán, ráadásul az első évadot követően premierként érkezik a Dunára a nyár közepén, vadonatúj magyar szinkronnal a második évad.

 

A híd

2023.06.05., Hétfőnként 21:35-től

Duna TV