Változnak az idők! Modern hálószobát szeretnénk? Akkor ezekre figyeljünk oda!

Hálószoba

Változnak az idők! Modern hálószobát szeretnénk? Akkor ezekre figyeljünk oda!

 

Ha nem gondolunk bele, akkor szinte észre sem vesszük, hogy az utóbbi évtizedekben mennyit változott például a hálószobák általános funkciója az alváson kívül. A következőkben ezekre a változásokra hívjuk fel a figyelmet, hiszen ha valóban egy modern igényeket kielégítő hálót szeretnénk, akkor ezeket a tényezőket mindenképp érdemes megfontolnunk.

 

A hálószoba már élettér is egyben

Érdekes változáson mentek át az elmúlt időszakok hálószobái. Még az 1900-as évek elején és korábban is a hálószoba a nemesi és a nagypolgári miliőben egyfajta nappali pihenőként is szolgált. Akkoriban nagyméretű hálószobákat terveztek a gazdagabb családoknál, amibe belefért akár egy kisebb asztal, fotelekkel és még egy öltözősarok is. Vagyis a háló akkoriban többféle funkciót szolgált egyszerre, hiszen napközben a gazdája akár itt el is költhette az uzsonnáját. Aztán hazánkban főleg fordult a kocka, és a hálók összementek.

A tipikus polgári hálószobák valahogy szűkülni kezdtek, és szinte kizárólag az alvást szolgálták, ahogyan régen például a paraszti világban ez alapnak számított. Az élettér megszűnt létezni – persze itt nem a gyerek/kamasz hálókra gondolunk. A felnőttek esetében egyre inkább a nappali felé tolódott minden.

Manapság viszont újra privát élettérré vált a háló, ahol nem csak öltözünk és alszunk, hanem akár egy kellemes napközbeni pihenést, filmezést is betervezhetünk. Éppen ezért kerülhetnek bele a szekrények, ágyak, matracok és éjjeli szekrények mellett komódok, fésülködőasztalok, polcok és állványok is. Fókuszban a funkcionalitás!

 

A hálószobai kiegészítők is sokat változtak

A nagyméretű franciaágyak és az éjjeli szekrények mellé a modern hálószobába már nem csak a gardróbok kerültek be. A csoda szép növényekkel és kifejezetten nyugtató tárgyakkal kialakított háló például egy rusztikus fésülködőasztal társaságában visszahozza azt a nemesi és nagypolgári luxus érzetet, amitől a háló napközben is az életterünk részévé válhat.

 

A színek kifejezetten a relaxálást segítik

A modern háló színei nem hivalkodóak. Kifejezetten olyan finom árnyalatokból állnak, ahol a naturális felületetek és a finom pasztellek váltják egymást. Korábban a hivalkodó minták is jellemzőek voltak a hálószobára, viszont manapság már a természetközeli felületek és a nyugalmat árasztó enteriőrök a modern háló jellemzői. A mai modern hálószoba kiegészítők esetén is hasonló a helyzet. Egy pokróc vagy párna kifejezetten megnyugtató, akár nosztalgikus érzést is sugározhat, anyaguk és kialakításuk pedig a kényelemről szól.

 

A fotó forrása: Photographee.eu - stock.adobe.com