Egy belföldi sofőr állás előnyei és hátrányai

hodpont-profession-belföldi-sofőr-állások

A sofőr munkák elég jelentős hányadát teszi ki a nemzetközi áruszállítás, ám természetesen határainkon belül is találhatók lehetőségek azok számára, akik más karriert képzeltek el. A belföldi szállítmányozás természetesen számos előnnyel jár, de a hátrányokat is érdemes ismerni.

 

Hagyományos álláslehetőségek  

A hazai álláspiac ugyan állandó változásban, mozgásban van, mindig találunk stabil pontokat, melyek hosszú évtizedek óta a kínálat szerves részét képezik. Ezek jellemzően olyan területekhez kötődnek, melyek folyamatai és megoldásai olyannyira működőképesek hosszabb távon is, hogy nagyobb módosítások nélkül képesek ugyanazokat a lehetőségeket kínálni, mint egykor. A fejlődés persze ezeket a területeket sem kerüli el, így a körülmények tekintetében ma már jellemzően jóval igényesebbek.

Bár sok ilyen bebetonozott pozíciót felsorolhatnánk, az utóbbi években talán még nagyobb figyelem irányult ezek közül az egyikre, mégpedig a sofőr állásokra. A kategória spektruma persze meglehetősen széles, és az egyszerűbb, személyautóval végezhető munkáktól kezdve a komolyabb, teherszállítmányozáshoz kötődő munkakörökig minden megtalálható a palettán, lényegében folyamatosan. Az elmúlt időszakban ráadásul az ilyen állások népszerűsége is kilőtt.

A legjelentősebb különbségtétel a szakmán belül talán területileg tehető, hiszen a nemzetközi munkák mellett számos belföldi sofőr állás is elérhető a piacon. Arra semmiképp sem vállalkoznánk, hogy egyik vagy másik lehetőség mellett tegyük le a voksunkat, de néhány pro és kontra érvvel érdemes lehet elmerülni a hasonlóságokban és különbségekben. Valóban annyival többet képes kínálni a nemzetközi logisztika, vagy egy belföldi sofőr állás is képes lehet ugyanazt nyújtani? Hamarosan kiderül.

 

Szerteágazó munkakörök

Elsőként mindenképpen érdemes tisztázni a fogalmak különbségét, pontosabban azt, hogy tartalmilag hogyan is különülnek ezek el. Ha nemzetközi logisztikáról és az ehhez kapcsolódó sofőr munkákról beszélünk, elsősorban természetesen a kamionos állásokra és teherszállítmányozásra gondolunk. Egy ilyen karrier régóta kedvező feltételeket kíván a munkavállalóknak és a jellemzően határon túli munkavégzés a kereseti lehetőségek tekintetében is kiemelkedőbb, mint egy itthon végzett hasonló munka.  

Ezzel szemben a belföldi sofőr állás kategóriába több különböző feladatkör is bevonható, hiszen bár természetesen a teherszállítmányozás is jelen van, a kisebb volumenű áruszállítás és a személyszállítás különböző formái ugyanúgy e terület részét képezik. Az elmúlt években felbukkanó járványhelyzet okán például rengetegen álltak futárnak, hiszen az gyors munkába állást és stabil körülményeket volt képes biztosítani egy bizonytalan helyzetben is.

Ez pedig máris a belföldi sofőr állások egy rétegének nagy előnye: a viszonylag egyszerű belépési feltételek. Adott esetben akár már egy B-kategóriás jogosítvány is elegendő lehet, de a felsőbb kategóriák is csupán egy más típusú vezetői engedéllyel és pályaalkalmassági vizsgálattal egészülnek ki. Ez utóbbi persze erősen képes szűrni a mezőnyt, de továbbra is tény, hogy egy belföldi sofőr állás sokak számára lehet kedvező. Ráadásul a helytől való függetlenség is szempont, így egy ilyen munka Eger állás palettáján vagy bárhol máshol is ugyanazt kínálja.

 


A távollét hiánya

A nemzetközi sofőr munkák egyik komolyabb hátránya, hogy a sofőrök beosztása sokszor kevésbé rugalmas, így nem ritka, hogy heteket is kénytelenek távol tölteni otthonuktól. A belföldi sofőr állások esetében ez szerencsére nem szempont, hiszen a rövidebb távok és a hagyományosabb munkarend mindenképpen lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalók minden este otthonukban pihenhessenek le. Ez a körülmény pedig sok sofőr számára abszolút döntő szempont, ha ezt a megoldást választják.  

Emellett sarkalatos kérdés azonban a bérszínvonal is, mely a nemzetközi állások esetében jóval magasabb. Bár hazai szinten egy belföldi sofőr állás is remek fizetést garantálhat, a nemzetközi kamionsofőrök éves bevétele köröket ver a honi szférára. Az persze már egyéni prioritások mentén dől el, hogy a magasabb jövedelem vagy a kiszámíthatóbb körülmények számítanak. Az sem ritka, hogy pénz- és tapasztalatszerzés céljából a munkavállalók lehúznak pár évet a nemzetközi utakon, majd végül egy belföldi sofőr állás mellett kötnek ki.

Tapasztalatszerzés szempontjából a külföldi munka jóval többet adhat, mely után a belföldi állások többsége szinte rutinból megoldható, kis túlzással levezetésként is ideális. A nemzetközi és belföldi sofőr állások éles elkülönítése tehát talán nem is igazán termékeny, hiszen sokszor találkozhatunk olyan karrierrel, mely az egyikkel kezdődik és a másikkal végződik. Az említett körülmények miatt azonban muszáj különbséget tenni, azt pedig már mindenki maga dönti el, hogy melyik utat választja.

 

(támogatott tartalom)