Könyvajánló: John le Carré - Árulás

John le Carré igazi klasszikus kémregényt alkotott az Árulás-sal, amely a Karla-trilógia első kötete. A könyv nem csak egy kémtörténet, hanem szépirodalmi besorolást is kaphatna. Nincsenek hihetetlen akciók és akcióhősök, ez sajnos maga a valóság, szépirodalmi köntösbe bújtatva.

 

Le Carrét nem titkoltan Kim Philby esete ihlette a könyv megírásában és éppen emiatt hihető minden szava és emiatt letehetetlen a könyv, mert a valóság ott van minden szóban, nem tudni mit hoz a következő oldal, nem tudjuk ki az áruló és azt meg pláne nem tudjuk felfogni ép ésszel, mekkora kárt okozhatott a „vakond” a hidegháború brit hírszerzésének.

Le Carré hőse, George Smiley kapja azt a hálátlan feladatot, kutassa fel a brit hírszerzésbe befurakodott árulót, a „vakondot”, akit maga Karla, a szovjet kémfőnök irányít. Smiley kora alapján már inkább az íróasztalok, a feljegyzések, a beszámolók világában érzi jól magát, lövöldözések nélküli kutatóakciója minden pillanata új fejleményt tartogat a számunkra.

Az áruló a hírszerzés vezetői között lapul, mindenre rálátása van, Smileynak és segítőinek a kutatást úgy kell végrehajtania, hogy a „vakond” és Karla ne vehessen észre semmit az üldözők ténykedéséből. Hihetetlen pillanatokat élnek meg, hiszen egy olyan embert kell keresniük, akivel napi kapcsolatban élnek, akire rá kellett, hogy bízzák az életüket. Fel lehet dolgozni ezt józan ésszel?

John le Carré érzékletesen mutatja be a hírszerzés világát és azt az elkeseredett dühöt, amit a társak éreznek az áruló ellen, akire az életüket is rábízták. Tökéletesen írja le azt a hihetetlen állapotot, amikor haragszunk valakire, mert elárult, életveszélybe sodort minket, de még sem hisszük el igazán, védjük őt az utolsó pillanatig, hiszen közülünk való, hiszen a barátunk, már-már családtag.

George Smiley ebben az állapotban kezdi meg a nyomozást, bulldog kitartással, aprólékosan utánajárva minden lehetséges nyomnak, figyelve a reakciókat és a jeleket, ki – mikor és miért hazudott, vagy titkolt előle el egy fontos mozzanatot.

A trilógia első részével, az Árulással elkezdődött az üldözés a „vakond” és egyben Karla, a szovjet kémfőnök után is. A könyv önállóan is megállja a helyét, hiszen lezár egy történetet, megtudjuk ki az áruló, de a fő mozzanat, Karla személye még csak kibontakozik előttünk, izgalomban tartva minket a további olvasásra. Az Agave Könyvek jóvoltából már mind a három könyv megjelent magyarul is, az olvasást mi is folytatjuk és hamarosan érkezik a Hajsza ajánlója, majd utána a májusban megjelent Csapdával zárjuk a trilógiát.

Az Agave kiadó által megjelentetett könyv különlegessége, hogy tartalmazza Le Carré írását Kim Philbyről, a legendás szovjet kémről, aki ihletet adott a számára az Árulás és a Karla-trilógia megírására is. Közelebb hoz minket a korszak megértéséhez és egy kicsit az áruló, az árulás lélektanához is, ami a mai terror fenyegette világunkban újra aktualitását nyeri.

MOLNÁR GÁBOR