Dirk Husemann: A király elefántja

Nyugat és Kelet között háború zajlik, Nagy Károly és a bagdadi kalifa is belefáradt már a csatározásokba. Békére készülnek, de nem olyan könnyű megbékélnie a két kultúrának.

 

 

Két nagyhatalom, az európai értékek és az arab összecsapása folyik, a 800-as évek elejére már békét kötnének a felek, mert kimondva kimondhatatlanul, de mindenki belefáradt, patthelyzetbe került a háború. De úgy nem könnyű befejezni, ha nem minden érintett akar békét kötni, nem mindenki járna jól a nyugalommal. Ezért, amennyire csak lehet, titokban történik meg a másik fél szándékának a feltérképezése.

 

Nagy Károly követe érkezik a bagdadi kalifa udvarába különleges ajándékokkal és üzenettel, majd a béke jeleként egy elefánt és értékes ajánlatokkal érkezik vissza Isaak a zsidó, a császár követe, aki kisebb csoda, és rengeteg halál árán maradt életben az oda úton.  A betegségekből felépülve, újra meg kell tennie az utat, de most már visszafelé, most már arab kísérőkkel, hiszen jön vele vissza Marzúk az előkelő arab a társaival, az uralkodó üzenetét hozva, a béke és a megbékélés jeleként. Hozzájuk csatlakozik a szász rabszolga Thankmar, akiben valami olyat lát meg Isaak, ami a békét jelképezheti.

A király elefántja az ő utazásukon keresztül meséli el, milyen lehetett akkor az élet Európában, mekkora különbségek vannak az arab és a nyugati világ között és mennyire értik, vagy nem értik meg egymást a két kultúra emberei.

A történet valós alapokra épül, tényleg érkezett Nagy Károly udvarába egy elefánt, valamint Isaak személyét is feljegyezte a történelem. Ezeknek a tényeknek alapján indult el Dirk Husemann és építette fel a világát, ahol kolostorok vannak veszélyben, ahol a frankok már leigázták a szászokat, ahol még zajlik a rabszolga kereskedelem. Isaak személyében látjuk meg a fényt, az európai kor tudását. Marzúk és a társai képviselik az arab világot, egy fényesebb tudást, mint, amit akkor Európa elért, és azt, mennyire idegen lehet a számukra a mi kultúránk. Thankmar a jövő, a szász, aki rabszolgává vált a frank birodalomban, akinek legyilkolták a frankok a családját és mégis kénytelen az érdekeiket szolgálni, vagy Imma a hit, a szász nő, akit erőszakkal megkeresztelnek, majd apáca lesz, kolostorba vonul, az ő sorsán keresztül meglátjuk milyen volt akkor az egyház.

A király elefántja fordulatos történelmi kalandregény, egy olyan útról, amelyen minden szereplő folyamatosan életveszélyben van, ahol a követség tagjai is tartanak egymástól és akkor még ott van az elefánt, amilyen lényt csak a rémtörténetekben meséltek Európában.

Választ kapunk arra is, mivel jár a kultúrák változása, mi lesz azzal, aki megpróbál bezárkózni, befogni a fülét és nem törődni a fejlődéssel.

 

Molnár Gábor