Kelen Károly: Egy birodalom ébredése

ˆhirdetés

Kultúrtörténeti olvasmány egy izgalmas időszakról, mikor Emich Gusztáv birodalmat épít, mikor Petőfi borított mindent, mikor a magyar könyves szakma, a kiadók, az újságok, a szerkesztők, a szépírók hőskorukat élték.

 

 

Az Athenaeum gondozásában jelent meg Emich Gusztáv életéről szóló könyv, amiről elsőre azt gondolnánk, száraz olvasmány lesz egy férfiról, aki a fejébe vette, hogy szakít a családi hagyományokkal és nem a katonai pálya felé kacsingat, hanem beletanul a könyves szakmába.

 

A polgári családba születő Gusztáv rengeteget tanul, nem csak itthon, hanem bejárja a külföldi műhelyeket is. Mindent elképesztő céltudatossággal végez, inaskodik, tanul, megismeri a külföldi könyvkereskedés, a könyvkiadás minden csínját és bínját. Kapcsolatokat épít, megházasodik és céget alapít, ami abban a világban nem ment könnyen és az évek, évtizedek alatt megszületik egy birodalom, aminek a neve Athenaeum lesz.

A reformkor és a kiegyezés elképesztő átalakulást hozott Magyarországon, ehhez alkalmazkodni nem volt egyszerű, de a többnyire tökéletesen lavírozó Emich Gusztáv képes volt mindenből üzletet csinálni. Nem lehet úgy foglalkozni vele, hogy ne érintse a könyv azt a korszakot, amiben élt. Éppen ez az ereje a könyvnek, nem egy száraz leírás az Athenaeum megalakulásáról, hanem a korszakot mutatja be, az adott politikai helyzetben, miként viselkedtek az akkor alakuló könyvkiadók, mivel foglalkoztak az újságok, hogyan született meg az írásból is megélni képes alkotói réteg, milyen problémával küzdött akár Petőfi, hogy befutott költő lehessen, majd annál is több, történelmi személyiség. De nem csak Petőfi bukkan fel, hanem a korszak összes nagy írója, így egy-két érdekességet megtudhatunk akár Aranyról, vagy Vörösmartyról, de az Ember tragédiája is új megvilágításba kerülhet.

Megismerhetünk egy-két fogást, amivel újat tudott hozni Emich Gusztáv a magyar könyvszakmának. Élvezetes csatákat láthatunk az újságok közötti oda-odamondogatásokról. Egyértelműen szórakoztató dokumentumregény a szakmáról és a korról, amelynek fontos befolyásoló tényezője volt az újság, a vers, a nyomdák fejlődése. Mert lényeges kiemelni, Emich Gusztáv birodalma lehet, hogy egy könyvesbolton alapszik, de hamar rájött, a fejlődéshez szükség van saját kiadású könyvekre, és újságra is, mert hatalmas igény volt a polgári rétegnek a kultúrára, amely a német nyelv mellett, egyre inkább falta a magyar nyelvű minőségi alkotásokat is.

Az Athenaeum számára is különlegesen fontos lehetett a könyv megjelentetése, kiadása, hiszen kinek ne lenne fontos tudni, honnan jön, milyen hatalmas múlt áll mögötte, ami erőt adhat és célokat mutathat a folytatáshoz. De nem csak a kiadó számára lényeges kötet ez, hanem a szakma minden tagjának érdekes lehet, mert betekintést kaphatunk a hőskorba. Ezen kívül mindenkinek, akit érdekel ez a korszak, amelynek alkotásai a mát is meghatározzák, nélkülük szegényebbek lennénk, így viszont máshogy nézhetünk rá a minket körülvevő közegünkre, az országra, a fővárosra és a kezünkben tartott könyvre, aminek nem csak a tartalma a lényeg, hanem az egész borítóstul, festékestül, boltostul és reklámostul együtt.

 

Molnár Gábor