Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda ajánló

Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda

Az ötvenes évek szörnyűségeibe vezet be minket Cserhalmi Dániel legújabb ÁVH-s könyvével, amely a Szibériai csapda címet kapta. Könyvajánló.

 

Történelmi kalandregény az 1950-es évből. Cserhalmi Dániel egy igen sűrű és bizalmatlan időszakot fog meg a könyvében, amikor az állam kereste az országellenes tevékenységet folytató embereket és ott is ellenséget talált, ahol nem volt. Az ÁVH a legpiszkosabb módszerekkel próbálta valós és valótlan bizonyítékok segítségével eltűntetni az állam valós és vélt ellenségeit.

 

Csonka György ezredest Piliscsabán éri utol a múltja. Az iskolái, a barátai, a horthysta katonai neveltetése a hadsereg vezetésében veszélyes egyveleg a Rákosi érában. Csonka érzi, hogy szorul körülötte a hurok, az ÁVH hamarosan őt is előveszi, hiszen Csonka volt főnökét már kivégezték, és tudja, hogyan működnek az ilyen rendszerek. Korábban a Katpolnál, a Katonapolitikai Osztály tisztjeként dolgozott és így tudja, milyen módszerek honosak az Államvédelmi Hatóságnál. Egyértelmű a számára, hogy ha kedves az élete, akkor menekülnie kell az országból. De ez nem olyan egyszerű, papírokra van szükség, szervezésre és időre.

Időre, amiből kevés van, mert megjelenik két nyomozó az ÁVH-tól és elkezdődik az információgyűjtés a piliscsabai laktanyában. Egyre gyorsabban szorul a hurok Csonka és a társai körül és elkezdődik a pszichológiai harc a két oldal között.

Többet nem is érdemes elárulni a történetből, mert nem maradnak meglepetések. Egy biztos, Cserhalmi Dániel jól mozgatja a szálakat, így a kicsit lassabb felvezetés után begyorsul a történet és meglepő fordulatok között csak kapkodjuk a fejünket.

Annak ellenére, hogy találunk a történetben bőven valós neveket, helyszíneket, az író kiemeli, hogy szinte minden a fantázia szüleménye. Természetesen minden nem lehet az, hiszen alapos kutatómunka után született meg a történet, amiben így egyszerre keveredik a valóság és a fantázia. És a fantázia annyira nincs is elrugaszkodva a valóságtól, akár történhetett így is, akár tényleg voltak ilyen furfangos vezetők, akár a jó, akár a rossz oldalon.

Csonka személyében tipikus szürke főhőst kapunk, akiért próbálunk ugyan drukkolni, de az ezredesnek olyan sötét a múltja, ami miatt az olvasó sem tud könnyen megbocsátani. Sőt ő maga is nehezen néz szembe a tetteivel. Van-e menekülés a múlt elől, vagy aki egyszer aktív részese lesz egy ilyen rendszernek, nem szabadulhat onnan, bedarálja, ledarálja még önmagát is?

A többi szereplő mozgatórugója, személyisége is érdekes, valós, hihető. A szerelem, a család mindig is egy olyan kötelék, amit nehéz szétszakítani. A félelem olyan erő, ami a racionális gondolkodás ellensége. Az alkohol pedig egyiknek sem tesz jót.

A történet címe egy létező sakk csapdára utal, aminek ismerete külön előny, bár kapunk segítséget olvasás közben, hogy megértsük, mit is takar ez a kifejezés. Már csak azt kéne kideríteni, hogy az ÁVH embere mozgatja jobban a szálakat, és így Csonka beleesik a csapdába, amivel az életével, sőt a családja életével is fizethet. Vagy sikerül az ezredes szökési terve, ami túl sok ember közreműködésétől függ, nem csak a saját döntésein múlik minden.

Cserhalmi Dániel a közelmúltba repít vissza minket a történetével. Nem száraz adatokkal, hanem szórakoztató köntösbe bújtatva mutat meg egy sötét időszakot, és teszi érthetővé az olvasónak, milyen döntésekkel kellett szembenézniük, az akkor élt embereknek.

 

Molnár Gábor