Mit tegyünk, ha félelmeink hátráltatnak minket?

Mit tegyünk, ha félelmeink hátráltatnak minket céljaink elérésében?

 

Céljaink elérésének egyik legnagyobb gátja a félelem. Néha a félelem olyan hatalmas, annyira félünk attól, hogy elbukunk, hogy képtelenek vagyunk előrelépni. Mit lehet tenni az ellen, hogy a félelem visszatartson az élettől, amit élni szeretnénk?

 

Az első nagy lépés az, hogy tudatosítjuk a félelmeinket. Az érzések letagadása semmiképp nem vezet megoldáshoz. Félhetünk attól, hogy elbukunk, elrontunk valamit, vagy akár attól, hogy elveszítünk valakit. A félelem egészen addig gátol minket az életünkben, amíg nem tudatosítjuk azt és nem értjük meg.

Ha tudjuk, mitől félünk, akkor meg tudjuk nézni a dolgokat más szemszögből is. Mitől érzünk félelmet? Hogyan tart ez vissza minket az életünkben? Néha a félelmek nem logikusak és csak úgy juthatunk túl rajtuk, ha megbékélünk azzal, ami történik.

Ha a félelmünk valami fontoshoz kapcsolódik az életünkben, vagy lelki problémáktól szenvedünk, szükségünk lehet segítségre. Ma már sokan járnak terápiára, hogy megszabaduljanak félelmeiktől, és előre tudjanak lépni az életükben. Néha nehéz megmondani, hogy mi is a probléma, vagy mit kéne tennünk. Ilyenkor segíthet egy szakmai szempont.

Az is segíthet, ha beszélünk a dolgokról, ha támogatva érezzük magunkat. Jó, ha vannak olyan barátaink, vagy családtagjaink, akikkel őszintén beszélhetünk a problémáinkról. Néha egy külső szemlélő jól rá tud világítani a valódi problémára.

Vannak olyan helyzetek is az életben, amikor rájövünk, hogy nincs okunk félni. Az emberek gyakran attól félnek, hogy mások visszautasítják őket. Vagy azért nem mernek belevágni valamibe, mert félnek, hogy elbuknak. Ha megosztjuk gondolatainkat, érzéseinket a barátainkkal vagy a családunkkal, segíthet új megvilágításba helyezni a dolgokat és bátorságot adhat az előrelépéshez.

Ha ennél többre van szükségünk, akkor a terápia jó ötlet lehet. A terapeuták számos módon tudnak segíteni akár a félelmeinkről, akár más problémákról van szó. Számos dolog tarthat minket vissza attól, hogy azt az életet éljük, amit élni szeretnénk. A szorongás, a depresszió és a stressz hatására rosszabbnak tűnhetnek félelmeink, mint amilyenek valójában.

A legfontosabb azt észrevennünk, hogy nem vagy egyedül. Nem kell egyedül megbirkóznunk minden problémánkkal. Ha félünk, azzal sincsen gond. A félelemnek nem kell állandónak lennie az életünkbe, nem kell gúzsba kötve érezni magunkat tőle, ha van körülöttünk valaki, aki segíteni tud.

A terápia pedig segíthet megtalálni a saját utunkat, így túljuthatunk félelmeinken és visszaszerezhetjük a kontrollt saját életünk felett.

 

forrás: gildshire.com/what-to-do-when-fear-is-holding-you-back/