Legyen otthon barkácsműhelyünk!

Legyen otthon barkácsműhelyünk

 

Jó, ha van egy külön műhelyünk, ahol a kisebb-nagyobb javítási és szerelési munkát elvégezhetjük, ahol a szerszámokat rendszerezetten tárolhatjuk, és ahol a hobbinknak is akad elég hely.

 

A barkácsműhely egy hasznos helyisége otthonunknak. Akár a mindennapokban előforduló javításokat akarjuk elvégezni, akár olyan hobbink van, ami helyet és szerszámokat igényel, előbb-utóbb igényeljük a saját műhely kialakítását.

 

Keressünk egy megfelelő helyet!

Bár egy átlagos használatú házi barkácsműhelynek nem kell túl nagynak lennie, mégis vegyük figyelembe a hely kiválasztásánál, hogy elsősorban mire fogjuk használni. Akinek például az asztalosmunka a hobbija, annak a szerszámok és a megmunkálandó alapanyagok miatt kicsit nagyobb műhelyre lesz szüksége, mint annak, aki informatikai eszközökkel foglalkozik szívesen a szabadidejében.

A barkácsműhelynek szánt helyiség legyen száraz, fűthető és lehetőleg rendelkezzen természetes fényforrással is. Mivel általában a ház melléképületében vagy társasházaknál az alagsorban vagy a földszinten alakítjuk ki, a téli hónapokra gondolva nem árt szigetelni a padló alatt.

Vizsgáljuk meg a falazatot is, elbír-e falra erősített polcokat vagy polcrendszert, amelyeken esetlen nehéz gépi szerszámok is lesznek.

A műhelyben lévő villamoshálózatot is vizsgáltassuk át, és ha szükséges, korszerűsítsük.

 

Praktikus tárolók

Aki apránként, évek alatt gyűjtötte össze a barkácsműhely szerszámait, az tudja, hogy a legelső probléma, amivel találkozik, az a tárolóhelyek hiánya. Emiatt célszerű előre megtervezni a műhelyben a tárolást és a szekrények, polcok, dobozok helyét.

A legjobb, ha falhoz stabilan rögzített polcrendszert alakítunk ki különböző polctávolságokkal és hosszúsággal. Emellett egy-egy kiemelt eszköznek külön asztalt is biztosíthatunk a munkaasztalon kívül.

A munkaasztal vagy satupad legyen elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen dolgozhassunk rajta akár nagyobb tárgyakkal is.

Létráknak, bakoknak, állványoknak is külön helyet kell biztosítanunk, ha a festést és mázolást mi akarjuk elvégezni. Létrára és fellépőre amúgy is szükség van minden háztartásban.

Jó, ha van zárható szekrény a veszélyesebb eszközök biztonságos tárolásához.

Nem árt, ha beszerzünk egymásba rakható és mozgatható tároló doboz szettet, illetve táskát vagy szerszámosládát, ha fontos, hogy magunkkal vihessük a szerszámainkat.

 

Eszközök, szerszámok összegyűjtése

Általában, ha már felvetődik az otthoni barkácsműhely gondolata, elég sok szerszámunk van, ami elhelyezést igényel. Egy műhely kialakítása a további eszközök beszerzése miatt is hasznos.

Alapdarabokra azonban mindenhol szükség van. Ezek a mérőeszközök, fogók, kalapácsok, a fúrógép, a csavarbehajtó, a különböző szögek és csavarok. Emellett a tervezett tevékenységnek megfelelő eszközökre, mint amilyen a festékkeverő, a csiszológép vagy a fűrészgép.

Egy igazi barkácsműhelyből a munkavédelmi eszközök sem hiányozhatnak. Ezért kell beszerezni védőszemüveget, védőruházatot vagy a vágás-és szúrásbiztos védőkesztyűt, hegesztéshez külön, erre alkalmas felszerelést.

 

(támogatott tartalom)