Most olvastuk: John le Carré – Csapda

A Karla-trilógia a Csapdával a befejezéséhez érkezett. Le Carré belehúzott és egy, a kedvenc kémfőnökére igazán jellemző akcióval zárul a történet.

 

George Smiley nyugdíjas éveit töltené, ha nem lenne már megint szükség rá a brit titkosszolgálatnál. Egy különös haláleset miatt kell újra munkába állnia, de végül olyan jelentőséggel bír az ügy, hogy újra indul a hajsza az örök ellenség, az orosz csúcském Karla ellen.

Mi köze van Karlához egy Párizsban élő orosz emigránsnak, miért kellett meghalnia az angolokat segítő egykori szovjet disszidensnek, miért képes olyan eszközökhöz is nyúlni Smiley, amit erkölcsileg elítél és egyáltalán Smiley, miért kockáztat újra és újra egy rég elfeledett ügy miatt?

Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha elolvassuk John le Carré itthon kicsit elfeledett trilógiájának záró részét, amiben Smiley összehívja legjobb embereit egy utolsó akcióra, mert kiderült Karla mégsem olyan rideg és érinthetetlen, mint gondolták!

John Le Carré trilógiájában végig látni a változást, az első részben inkább a dokumentarista jelek keverednek a szépirodalommal, a második rész már-már mesébe illő, olyan távoli és megfoghatatlan vidékeken játszódik, míg a Csapdában keveredik a két rész hangulata és stílusa: részletes és könnyed.

 

MOLNÁR GÁBOR

Kapcsolódó írások:

Most olvastuk: John le Carré - Árulás

Most olvastuk: John le Carré - Hajsza

Az Árulás c. film előzetese