Most olvastuk: John le Carré – Hajsza

A Hajszával egy gyönyörű és fájdalmas regényt kapunk Le Carré elbeszélésében, akciókkal, érzelmekkel, elképzelhetetlen részletekkel, a stílusa elvarázsoló, kiemelkedik a trilógiából.

 

Az első rész végére George Smileynak sikerül lebuktatnia az árulót, a brit hírszerzés legfelsőbb köreibe férkőző szovjet kémet. Smiley a csúcsra jut, ő lesz a Körönd feje, de nehéz munkát bíznak rá, újjá kell építenie a morálisan és szakmailag is széthulló brit hírszerzést, melynek meg kell találnia új szerepkörét hazájában és a két szuperhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok között is.

Smiley a tőle megszokott alapos munkával lát neki a feladathoz, visszahozza a Köröndre a korábban kiutált szakértőket és közben Karla nyomában van már megint, most Távol-Keleten.

A Hajsza különleges része a trilógiának, Smiley úgy kerül a középpontba, hogy végig a háttérből mozgatja a szálakat, Karla, a szovjet titkosszolgálat különleges alakja is a homályban marad, előtérbe a már elfelejtett ügynökök kerülnek. A főszerepet Jerry Westerby kapja: meg kell keresnie Karla sebezhető pontját a Távol-Keleten, magára hagyva, egyedül a hatalmasok játékszereként.

Hong-Kong és Indokína titokzatos világába csöppenünk, ahol egy kerek-szeműnek amúgy sem egyszerű az élete, de Westerby óriási rutinjával, Smiley hathatós segítségével lépésről lépésre kerülünk közelebb a megoldáshoz.

A könyv monumentális alkotás a majdnem 500 oldalával, mesés helyeken járunk és a történet is szinte mesébe illő, a Távol-Kelet világa, a kémek világa Le Carré elbeszélésében külön műként él a trilógián belül.

Westerby történetén keresztül Le Carré az ügynöki lét nehézségeit is bemutatja, mennyire tud a kém ember maradni egy kegyetlen világban, kegyetlen munka mellett.

 

MOLNÁR GÁBOR

 

Kapcsolódó ajánlónk: John le Carré: Árulás

Hamarosan jön a Karla-trilógia harmadik, egyben befejző részének, a Csapdának az ajánlója is.